Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, adoptat deja de Senat este în dezbatere publică la Camera Deputaților. Inițiativa prevede creșterea valorii tichetului de masă de la 9,41 lei, cât este în prezent, la 13 lei.

Parlamentarii care au inițiat proiectul susțin că nivelul puterii de cumpărare asigurat prin intermediul tichetelor de masă a scăzut în ultimii cinci ani din cauza necorelării valorii nominale a tichetelor cu inflația și cu costurile alimentelor, dar și din cauza introducerii, în 2010, a impozitării pe venit, de 16%:

La data introducerii tichetelor de masă în România (1998) ponderea acestora în salariul mediu brut era de cca 26%, respectiv 97% din salariul minim brut. La nivelul lui 2015, ponderea este de 1% din mediu brut, respectiv 20% din minim.”

Valoarea actual de 9,41 lei pentru un tichet de masă nu poate asigura, nici pe departe, o masă de prânz, nici la nivel de catering, nici la nivel de restaurant, astfel că sensul acestui beneficiu, de asigurare a unei mese în timpul zilei de lucru, nu mai este asigurat.

“La art. 3 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 13 lei la data aplicării prevederilor prezentei legi.”

Parlamentarii mai spun că statul va avea chiar beneficii din creșterea valorii nominale a tichetelor de masă, deoarece va crește puterea de cumpărare a angajaților și în consecință, cresc și veniturile bugetului de stat.

Proiectul legislativ mai trebuie votat și în Camera Deputaților, forul decizional, după ce a fost adoptat de Senat.

Ai nevoie de Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here