În anul 2024, valoarea ajutorului de deces va fi majorată, conform Legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat. Potrivit noilor reglementări stabilite în această lege, valoarea ajutorului de deces va crește cu 778 de lei față de anul precedent.

Potrivit Legii 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, valoarea ajutorului de deces va fi următoarea:

  • 567 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
  • 784 de lei în cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului.

Diferența între suma actuală pentru acest an (6.789 de lei) și cea stabilită pentru anul 2024 este de 778 de lei.

Conform Legii 360/2023, ajutorul de deces este acordat în situația decesului unui asigurat sau pensionar, iar suma este primită de o singură persoană, care trebuie să demonstreze că a suportat cheltuielile generate de deces. Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricine poate demonstra aceste cheltuieli.

Pentru a obține ajutorul de deces, este nevoie de o cerere specifică și de certificatul de deces. Banii vor fi acordați în decurs de trei zile lucrătoare de la depunerea cererii.

De asemenea, acest ajutor poate fi solicitat și în cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului care nu este înregistrat ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților. În acest caz, suma acordată este jumătate din cea destinată asiguraților, așa cum este specificat în lista de mai sus.

Așa cum stabilește Legea 360/2023, începând cu toamna anului viitor, ajutorul de deces va fi acordat și în cazul decesului persoanelor care s-au asigurat timp de cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, sau în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

De asemenea, se va permite plata ajutorului de deces și către companii, nu doar către persoane fizice, cu condiția să facă dovada că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Vezi aici Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii

Vezi aici Legea 422/2023

Vezi aici Legea 422/2023

Vezi aici alte articole despre ajutor deces

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here