Urmașii militarilor vor avea dreptul să opteze pentru pensiile militare, conform unui proiect legislativ de modificare a legilor privind pensiile angajaților din MApN, postat pe site-ul instituției.
Actualul cadru normativ în materie de pensionare, respectiv Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nu reglementează dreptul la opţiune pentru pensia militară de urmaş în favoarea copiilor ai căror susţinători aveau calitatea de soldaţi şi gradaţi profesionişti în activitate sau în rezervă, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice sau în urma unor evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului, în perioada în care erau asiguraţi, în sistemul public de pensii (ce era guvernat la vremea respectivă de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale).
Cu alte cuvinte, ministerul Apărării vrea să le dea urmașilor posibilitatea de a opta pentru dreptul la pensie militară de urmaş, deoarece normele legale actuale nu recunosc posibilitatea acestora de a solicita suspendarea plăţii pensiei din sistemul public pentru a putea beneficia de plata dreptului de pensie militară de urmaş.
La articolul 114 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, după litera j) se introduce o nouă literă, litera j1), cu următorul cuprins:
- „j1) copiii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului român, cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaş în sistemul public de pensii, optează pentru o altă pensie, potrivit art. 55 alin. (3) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.”
La articolul 55 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4) cu următorul cuprins:
- “(4) De o pensie de urmaş egală cu baza de calcul prevăzută la art. 28 pot beneficia şi urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special, aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (1), cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaş în sistemul public de pensii.”
Proiectul de modificare a actelor normative susmenționate va mai sta câteva zile în dezbatere publică, apoi va fi trimis la Guvern, pentru adoptare.
Doresc sa intreb daca am dreptul la pensie de urmas,dupa sotul decedat
la 01.01.2018,fost pensionar MAI.
Eu am pensie la limita de varsta
in suma de 520,00 lei.Se mai aplica
obtiunea de a se da la plata pensia
cea mai mare?
Sotul meu a decedat in anul 2017 fiind pensionar MApN.As vrea sa-mi spune-ti ce conditii trebuie indeplinite pentru a primi pensie de urmas.Am 53 ani.
Multumesc.
Sunt pensionara de urmas militar, cand am optat pentru aceasta pensie eram pensionara de invaliditate gr.2. Acum vazand ca pensiile militarilor sunt plafonate, as vrea sa stiu daca pot trece din anul 2019- 2020 pe pensia mea limita de varsta, avand o vechime cu invaliditatea de 35 ani.