Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au respins trei proiecte legislative prin care erau acordate facilități la plata impozitelor pentru angajarea mamelor şi a tinerilor de până la 25 de ani, dar și taxarea supermarketurilor în funcție de cifra de afaceri.

Cele trei iniţiative fuseseră respinse și în Senat, prima cameră sesizată, dar dacă ar fi adoptate de plenul Camerei Deputaților, ar fi modificat legea propusă, Codul fiscal. Recomandarea de respingere a Comisiei de buget finanțe va fi acum înaintată plenului, care va decide dacă menține această recomandare. Motivele respingerii nu au ținut însă de buget, de sume sau de măsurile propuse, ci din cauză că inițiatorii acestora nu au fost prezenți la discuțiile din comisie pentru a-și susține proiectele, deși deputații a două dintre actele normative nu mai fac parte din actualul Legislativ.

Primul proiect legislativ se referă la scutirea angajatorilor care primesc mamele de copii de până la 7 ani, în sistem part-time, de reducerea taxelor cu 0,5% pentru fiecare astfel de persoană. Limita până la care companiile ar putea beneficia de o astfel de reducere este prevăzută la 30.000 de euro.

Al doilea proiect de modificare a Codului fiscal se referă la prima angajare, mai precis firmele care angajează tineri de până în 25 de ani ar fi scutite de plata impozitului pe venit, în primii 3 ani de activitate ai tânărului. Senatorii au respins, toamna trecută, acest proiect, pe motiv că alte categorii de tineri ar fi discriminate, iar angajatorii nu ar avea parte de un tratament egal în fața legii, deși țara noastră este printre statele cu cele mai mari date ale șomajului în rândul tinerilor, iar o astfel de măsură ar mai fi scăzut aceste cifre.

Al treilea proiect de schimbare a Codului fiscal inițiază, în schimb, un impozit suplimentar pentru supermarketuri, în funcție de venituri:

  • 0,5 impozit în plus – cifra de afaceri sub 3.000.000 euro/an
  • 1,2% impozit în plus – cifra de afaceri peste 50.000.000 euro/an.

Inițiativa era argumentată de faptul că societățile comerciale menționate au raportat cifre de afaceri foarte mari, an de an, astfel că ar trebui taxate suplimentar în țara noastră, mai ales că profiturile se duc în statele de unde provin agenții economici.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here