UPDATE: Reţeta electronică, introdusă de la 2 iulie

Ioana Popa
28 iunie 2012 5 min read
Reţeta electronică va fi introdusă de luni, 2 iulie, informează Mediafax. Sistemul îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin 80% din reţete să fie în noul format, trecerea completă la sistemul electronic fiind prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice (online şi offline).

Reducerea la jumătate a timpului petrecut la farmacie, creşterea performanţei in sistemul de sănătate, ceea ce va aduce la buget economii de cel puţin 10%, sunt avantaje ale prescripţiei electronice, în opinia noului şef al CNAS, dr. Doru Bădescu.

Miza acestui sistem este uriaşă, în condiţiile în care valoarea medie a unei reţete în 2011 a fost de 130,9 lei, la o medie de aproximativ două reţete anual pe cap de locuitor. Odată cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportări electronice, uşor de verificat, atât de la medici, cât şi de la farmacişti, astfel încât va putea compara dacă ceea ce prescriu medicii se regăseşte în ceea ce farmaciile eliberează la preţuri compensate. Până acum, ar fi fost necesară o armată de oameni pentru orice verificare, deoarece reţetele medicilor sunt arhivate şi stocate pe hârtie.

Pentru pacient, noul sistem înseamnă că va primi tot o reţetă, emisă electronic, însă boala nu va mai fi menţionată explicit, ci va fi înlocuită de un cod, pentru confidenţialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpăra medicamentele fracţionat de la mai multe farmacii, reţeta electronică funcţionând în regimul a maximum şapte reţete separate. Fracţionarea se referă numai la medicamentele luate separat, nu şi la cantitatea unui medicament.

Un alt avantaj va fi acela că pacientul va sta mai puţin la coadă în farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumătate în medie, faţă de 5-6 minute în actualul sistem.

În opinia preşedintelui CNAS, rolul medicului este să explice reţeta şi să dea denumirea şi preţul medicamentului, astfel încât pacientul să aibă o gamă mai largă de opţiuni, inclusiv generice.

Iniţiativa permite de asemenea pacienţilor să intre în posesia medicamentelor la orice farmacie - din judeţul de reşedinţă, deocamdată.

"Practic, pacientul poate să găsească un preţ mai bun şi mai aproape de casă", spune dr. Bădescu.

Medicii vor fi stimulaţi să treacă rapid la utilizarea reţetei electronice, astfel că aceia care reuşesc să utilizeze acest sistem în peste 70% din cazuri primesc 100 lei pe lună. Dr. Doru Bădescu apreciază că şi "greşelile se vor micşora", mai ales că până la sfârşitul anului CNAS intenţionează ca "sistemul să includă şi recomandări, dozări şi corelaţii între indicaţii şi contraindicaţii, care vor ajuta medicul în momentul prescrierii".

Estimările CNAS sunt, ca în prima lună, să se ajungă la aproximativ 10% din reţete prescrise şi eliberate în noul sistem, urmând ca în 2-3 luni să se ajungă la aproximativ de 40-50%. Din totalul de 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le va permite emiterea reţetelor compensate în sistemul electronic.

Sursa: Mediafax.ro

-------------------------------------

Articol iniţial:

Potrivit preşedintelui CNAS, atât medicii, cât şi farmaciştii, dar în principal pacienţii, vor avea de câştigat datorită introducerii reţetei electronice.

"Am obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro pentru implementarea prescripţ0iei şi a dosarului electronic. Din 1 iunie, va demara sistemul de prescriere electronic, care va funcţiona o perioadă în paralel cu cel de acum", a adăugat Lucian Duţă, potrivit Mediafax.

Reţeta electronică va face parte dintr-o platformă integrată complexă, intitulată "Platforma informatică a asigurărilor de sănătate - PIAS". Principalele beneficii ale acestei platforme vizează administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, creşterea performanţelor în acordarea serviciilor, facilitarea raportării şi decontării acestora, dar şi monitorizarea şi controlul utilizării fondurilor.

Conform informaţiilor oferite de preşedintele CNAS, primul element care urmează a fi lansat în cadrul platformei este prescripţia electronică.

"Avantajul prescripţiei electronice este acela că vor fi asigurate siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei. Altfel spus, sistemul va sesiza erori în prescriere, cum ar fi, de pildă, medicamente cu efecte terapeutice contradictorii", a mai precizat Duţă.

În acelaşi timp, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizează predictibilitatea consumului de medicamente şi un management performant.

Prescripţia electronică va preveni frauda în sistem, care, în prezent, este estimată la două-trei sute de milioane de euro, a afirmat preşedintele CNAS. Această situaţie nu este unică în România, ţări mai dezvoltate, precum SUA sau Franţa, confruntându-se cu fenomenul fraudei în sistem, de aceea au programe de combatere a acesteia.

Preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a susţinut că prescripţia electronică este un beneficiu pentru medici, deoarece în actualul sistem există multe probleme ce pot apărea la reţetele pe care le cumpără.

"Sigur că este nevoie de o perioadă de timp în care să funcţioneze ambele prescripţii în paralel. Mai mult de atât, suntem de părere că medicii care vor fi dispuşi să prescrie electronic să fie stimulaţi, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi. Totodată, cerem CNAS să găsească soluţii pentru plata cititoarelor de card, întrucât sunt destul de scumpe", a spus Doina Mihăilă.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu, a susţinut că este necesară adoptarea acestei prescripţii electronice, mai ales că de multe ori farmaciştii erau obligaţi să plătească erori de prescripţie apărute în sistem.

Sursa: HotNews

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b