Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 26 iulie 2018, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, proiect legislativ adoptat de Parlament la începutul acestei luni, așa cum Legestart a anunțat aici. Beneficiarii modificărilor legislative sunt peste 100.000 de persoane, conform inițiatorilor proiectului, care vor avea pensiile mărite dacă au lucrat în condiții speciale de muncă, deoarece stagiul complet de cotizare va fi redus la 25 de ani.

În urmă cu 3 ani, nivelul stagiului de cotizare se ridicase de la 30, 32 și 33 de ani la 35 de ani, astfel că pensionarii cu grupele speciale – aviație, siderurgie, mineri, foraj, țiței și gaze, transport maritim își împărțeau numărul de puncte la 35 de ani de muncă. Schimbarea de acum, de împărțire a punctelor la 25 de ani, pentru aceste categorii, înseamnă, automat, mărirea pensiilor respective.

Articolul 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(1) Fac excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1)  lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin:

a) 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 de ani;

b) 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. f) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani;

c) 25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. d) şi e) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani.

(2) Vârsta standard de pensionare redusă potrivit prevederilor alin. (1) nu poate fi mai mică decât:

a) 45 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a);

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi;

c) 50 de ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi, în cazul persoanelor prevăzute la alin.(1) lit. c).

(3) Stagiul complet de cotizare este de:

a) 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a);

b) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. f);

c) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. d) şi e).”

Casele de pensii vor recalcula pensiile pentru toate persoanele care se încadrează în noile condiții, adică și-au desfășurat activitatea în locurile de muncă încadrate în grupa I şi/ sau grupa a II-a de muncă. Pentru cei cărora noul punctaj ar însemna o reducere a veniturilor din pensie, se va menține punctajul actual aflat în plată.

După articolul 169^1 se introduce un nou articol, articolul 169^2, cu următorul cuprins:

„(1) Pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169^1 beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătoreşti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015.

(2) În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor alin. (1), rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.

(3) Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.

(4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018″.

De prevederile art. 56 alin. (3) lit. b) şi c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază, din oficiu, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.

Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

6 COMENTARII

  1. O știre aiurea.Eu am înțeles că cei din grupa1 au stagiul de cotizare 20 ,iar cei din grupa.2 au 25.Dumneavoastra spuneți cu totul altceva .Care este adevărul ?

  2. legea 221 provoaca discriminare intre cel care are stagiu de cotizare la grupa 1 ,,25 de ani ,,care se im-parte la 25,,si cel care are 23 de ani grupa 1 si se im-parte la 35 ,,cred ca au fost beti cand au facut legea. eu am muncit 23 de ani grupa 1 si ma-m pensionat in 2013 si nu ma incadrez la recalculare,,cu toate ca am stagiu de cotizare complet peste 35 de ani.

  3. buna ziua as avea o intrebare ;; daca se adauga la grupa de munca{ obtinuta pana in 2001 } vechime pana in 2011 iar fabrica nu a mai cotizat desi am lucrat in aceleasi conditii . macar ca vechime pentru a iesi la pensie mai devreme va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here