Inițiativa legislativă a cetățenilor privind familia, în sensul definirii ca fiind căsătoria liber consimițită între un bărbat și o femeie, a fost adoptată luni în Camera Deputaților, pe articole şi, deşi se afla ieri pe lista de vot final, aceasta a fost scoasă ulterior. De altfel, un amendament respins atrăgea atenţia asupra  faptului că modificarea propusă va lipsi de protecţia unei norme constituţionale mamele care îşi cresc singure copiii.

Actuala lege fundamentală prevede, la art. 48, că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimițită între soți, modificarea acestui articol fiind aprig dezbătută în spațiul public, între Biserica și Coaliția pentru Familie, care reprezintă 40 de organizații care apără drepturile omului, organizații care văd în această inițiativă o restrângere flagrantă a drepturilor minorităților sexuale.

Ca să fie adoptată, inițiativa de revizuire a Constituției trebuie votată cu majoritatea de două treimi din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă nu se ajunge la un consens privind un text comun al celor două camere, se votează cu trei pătrimi în plenul reunit.

Un parlamentar de la PNL a afirmat că trebuie introdus un amendament prin care mamele care își cresc singure copiii să nu fie lipsite de protecția Constituției. Astfel, deputatul Gabriel Andronache și-a atenționat colegii că dacă se include noțiunea de familie în noțiunea de căsătorie, se face o greșeală:

„Prin constituţionale vom încălca drepturi fundamentale ale unor cetăţeni. Este evident că excludeţi filiaţia din Constituţie. Este evident că mama care îşi creşte copilul nu va mai fi protejată de o normă constituţională prin modul în care încercaţi acum să reglementaţi. De aceea cred că textul aşa cum este propus este o greşeală”, a mai spus deputatul PNL. El a propus adoptarea amendamentului PNL, potrivit căruia „familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, având la bază egalitatea între soţi, drepturi şi datoria părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Amendamentul a fost respins, cu 96 de voturi “împotrivă” și 18 voturi “pentru”.

Varujan Vosganian, deputat ALDE a susținut că familia trebuie definită în forma propusă de Comisia juridică: „Faptul că noi omagiem spiritul duios al maternităţii şi cel protector al paternităţii nu este îndreptat împotriva nimănui”, a mai declarat Varujan Vosganian. Și deputații PSD și PMP, dar și unii din PNL au declarat că vor vota acest proiect de lege.

“Vreau să-i felicit pe toți cei aproximativ 3 milioane și jumătate de români care au semnat această inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției. Avem de-a face cu o formă de expresie a principiului suveranității poporului. Valorile familiei sunt fundamentale pentru societatea românească. Eu, ca unul care susține familia creștină, mi se pare un moment de referință pentru România. În ultima perioadă, valorile fundamentale, valorile morale, valorile identitare ale societății în care trăim sunt tot mai atacate peste tot pe glob. Familia a devenit o țintă. Acest demers presupune apărarea familiei și a întregii legislații și a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești care se cuvin tuturor persoanelor care conviețuiesc în familii”, a spus, în cadrul dezbaterilor, deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Ai nevoie de Constituţia României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here