Guvernul  a hotărât să reducă numărul de membri ai Consiliului de Conducere din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la 11 şi să aplice un impozit de 85% pe salariilor acesta. Actul normativ care stabileşte aceste schimbări a foat adoptat în cadrul şedinţei de ieri, 4 iunie 2013, care a avut loc la Palatul Victoria.

Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea OUG nr. 93/2012 privind înființarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară se referă la următoarele măsuri a căror aplicare va determina majorarea veniturilor și reducerea cheltuielilor publice:

    • numărul de membri ai Consiliului de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară se reduce de la 17 la 11;
    • Autoritatea de Supraveghere Financiară are obligația de a vira la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri și cheltuieli înregistrat la sfârșitul anului;
    • prin excepție de la prevederile Legii nr. 571/2003, se stabilește o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizații/sume compensatorii acordate, în condițiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului, angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF și din cadrul autorităților care se reorganizează potrivit alin.(2) al art.1 din OUG nr. 93/2012.

Aceste măsuri au fost luate după ce, în decursul ultimelor zile, au existat o serie de probleme referitoare la indemnizaţiile primite de membrii ASF. Prim-ministrul Victor Ponta a declarat în debutul şedinţei de ieri că, potrivit cifrelor pe care le deţine, s-au acordat deja salarii compensatorii de câte 230.000 de euro net pentru trei foşti membri, fiind vorba de Dan Constantinescu, Biro Albin, Daniela Popa. 

“Înţeleg că au făcut şi alţii asemenea cereri. Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult, dacă mă întrebaţi – ideea că pui monopol de stat pe un domeniu pe care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România şi aş vrea să punem capăt la aceste practici.”, a afirmat premierul.

Sursa: Guvernul României

1 COMENTARIU

  1. Ia sa vedeti cum o sa aiba ASF-ul numai pierderi de la anul , ca sa nu mai aiba Ponta din ce sa ia 80%. Este regretabil ca este jurist si nu intelege ca Contractul de Munca este Legea Partilor si orice avocat amarat va castiga un proces pe salarii compensatorii prevazute de Contract!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here