Camera Deputaţilor a adoptat aseară, cu 179 de voturi “pentru” şi 90 “împotrivăpropunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Printre cele mai importante şi recente amendamente – care de altfel au stârnit reacţii vehemente în spaţiul public – se află cele referitoare la introducerea unor noi reglementări privind răspunderea magistraţilor.

Astfel, art. 96 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 se modifică după cum urmează:

„(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.”

La ora actuală, legislaţia prevede că statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului – vorbim aşadar despre o posibilitate, nu despre o obligaţie clară, certă, astfel cum se stabileşte prin modificările propuse.

Un alt amendament se referă la faptul că, pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice (din nou, faţă de reglementările în vigoare, diferenţa o dă posibilitatea versus obligaţia – acum persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului).

Propunerea legislativă a fost înaintată la Senat unde se va da votul final, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare:

“Senatul a fost sesizat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, cu două proiecte de legi care au fost astăzi votate la Camera Deputaţilor. Este procedura uzuală şi, sigur, în calitate de preşedinte al Senatului am convocat Biroul Permanent pentru a stabili pentru cele două legi termenele de depunere a amendamentelor şi de prezentare a raportului final. Pentru ambele legi, termenul de depunere a amendamentelor a fost stabilit pentru joi, 14 decembrie, ora 9.00, iar depunerea raportului, luni, 18 decembrie”, a declarat ieri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Ai nevoie de Legea nr. 303/2004 privind statulul judecătorilor şi procurorilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here