17 Iulie, 2019

UPDATE: Legea risipei alimentare se suspendă din nou, cu modificări. Noul termen – 1 februarie 2019

În şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor a fost adoptat, cu 203 voturi “pentru”, proiectul de act normativ care suspendă aplicarea Legii risipei alimentare nr. 217/2016 până la data de 1 februarie 2019. Legea a mai fost suspendată de două ori, în lipsa unor norme de aplicare şi ar fi trebuit să intre din nou în vigoare la sfârşitul acestei săptămâni, mai exact pe 1 iulie.

Astfel, conform unor amendamente adoptate astăzi la proiectul de Lege pentru modificarea Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, aplicarea prevederilor se suspendă până la data de 1 februarie 2019, acesta fiind şi noul termen limită pentru elaborarea normelor metodologice de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății.

Cu titlu de noutate, deputaţii au adoptat şi un alt amendament care stabileşte că operatorii economici din sectorul agroalimentar nu mai sunt obligați, ci pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.

Aceste măsuri se desfășoară conform ierarhiei de prevenire a risipei alimentare, coroborat cu prevederile Codului fiscal, după cum urmează:

  • responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare;
  • vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, conform legislației în vigoare;
  • transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, către operatorii receptori, care desfășoară activități înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu asumarea responsabilității privind îndeplinirea prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor; produsele pot face obiectul transferului oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale. Fac excepție produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.
  • eliminarea și utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate, materiale de categoria 3, potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr.1.069/2009, în condițiile prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare;
  • direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost, conform legislației sanitar-veterinare în vigoare privind eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman și legislației privind protecția mediului;
  • direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz conform legislației de mediu și legislației sanitar-veterinare în vigoare;
  • dirijarea către o unitate autorizată de neutralizare a produselor rămase după parcurgerea etapelor de mai sus.

Ai nevoie de Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu