În urmă cu puţin timp, Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului de garanţii pentru Programul Prima Casă cu 500 milioane de lei, după ce Ministerul Finanţelor Publice a venit cu o propunere în acest sens săptămâna trecută, pe fundalul intrării în vigoare a Legii dării în plată.

De asemenea, Hotărârea de Guvern adoptată astăzi introduce prevederi în cadrul Programului Prima Casă, în scopul responsabilizării instituțiilor finanțatoare participante. Astfel, finanțatorii eligibili participanți în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanțări garantate dacă acestea conduc la depășirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluționare a acestor situații revine în totalitate finanțatorului. Aceste precizări au fost introduse pentru a fi preîntâmpinate situații care să conducă la încurajarea clienților să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privința sursei de finanțare și garantare.

De la inițierea Programului Prima casă, în 2009, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanții, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanțări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate.

Pe parcursul dezbaterii inițiativei legislative parlamentare privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, în primele patru luni ale anului 2016  a crescut cererea pentru acordarea de garanții în cadrul Programului.  Astfel, în anul 2016, până la data de 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanții în valoare de 1,2 miliarde de lei față de perioada similară a anilor 2015 și 2014, în care au fost acordate garanții în valoare de cca. 668 milioane de lei și respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluții au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituții financiare în 2016.

Ai nevoie de Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here