Salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 lei la 1.900 lei, începând cu 1 ianuarie 2018, Guvernul adoptând în urmă cu puţin timp o hotărâre în acest sens. Potrivit Executivului,  majorarea salariului minim brut reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%.

Măsura a fost anunţată încă de la sfârşitul lunii octombrie, când Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de HG prin care, începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabilește la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie, pe lună, în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră.

Stabilirea salariului de bază sub acest nivel constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este sub pragul menționat, în măsura în care fapta nu constituie infracțiune.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul Ministerului Muncii şi Justiției Sociale, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi al municipiului Bucureşti, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului muncii și justiției sociale.

Rămâne de văzut ce se întâmplă cu valoarea punctului-amendă, care – potrivit celor mai recente declaraţii ale MAI – ar urma să fie plafonată astfel încat amenzile rutiere să nu înregistreze creşteri excesive de la 1 ianuarie 2018. În mod normal, un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, urmând să ajungă la 190 lei de anul viitor, însă Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că doreşte să plafoneze valoarea la 145 lei, fiind aşteptată o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here