Deşi nu a intrat încă în vigoare, Noul Cod fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie 2016, va fi supus unor modificări ce vizează devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende, reducerea TVA pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații, precum și introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi.
Măsurile fiscale au fost adoptate în cadrul şedinţei Guvernului de ieri printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă şi se vor aplica de la începutul anului viitor
TVA redus la apă
Potrivit actului normativ, începând de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% și pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură.
Reducerea impozitului pe dividende
De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%, aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente, să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, cu un an mai devreme faţă de reglementările din Noul Cod fiscal.
Impozitarea microîntreprinderilor
O altă măsură inclusă în ordonanța de urgență se referă la impozitarea microîntreprinderilor și vizează două aspecte.
Astfel, se majorează plafonul de încadrare în categoria ”microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal.
Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%, după cum urmează:
- 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
- 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
- 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
Potrivit Executivului, modificarea are rolul să contribuie la încurajarea creării de noi locuri de muncă și la așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu și fără salariați.
Alte modificări
Actul normativ adoptat de Guvern include și alte prevederi, după cum urmează:
- unităţile de învățământ particular preuniversitar vor fi incluse în lista persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obținute și utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale.
- persoanele fizice care dețin o asigurare pentru boală și maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate vor fi exceptate la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
- va fi prelungit cu o lună, respectiv până la 31 martie 2016, termenul pentru depunerea următoarelor documente:
- declarațiile privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinație nerezidențială sau mixtă;
- declarațiile privind mijloacele de transport radiate din circulație;
- justificările eliberate în anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, în cazul persoanelor îndreptățite.
- în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.
Sursa: Guvernului României
Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul în format PDF de AICI!