În şedinţa de astăzi a Guvernului a fost adoptat noul mecanism fiscal privind impozitul pe venit, CAS și CASS datorate de persoanele fizice, respectiv Declaraţia unică (DU) ce comasează 7 formulare fiscale, inclusiv Declaraţia 600.

Ma exact, Declaraţia unică presupunea comasarea următoarelor formulare fiscale:

  • Declaraţia 200 – veniturile realizate din România;
  • Declaraţia 201 – veniturile realizate din străinătate;
  • Declaraţia 220 –  venitul estimat/norma de venit
  • Declaraţia 221 –  norme de venit- agricultură;
  • Declaraţia 600 – venitul bază pentru CAS;
  • Declaraţia 604 – stabilire CASS persoane fără venit;
  • Declaraţia 605 – stopare CASS persoane fără venit.

În ceea ce priveşte termenul de depunere a declaraţiei unice, pentru anul în curs acesta îl constituie data de 15 iulie 2018, plata contribuţiilor urmând a fi efectuată până la 31 martie 2019.

De reţinut faptul că proiectul stabileşte şi o serie de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate, cea mai mare reducere – de 10 procente – fiind acordată în cazul depunerii online a declaraţiei şi achitării obligaţiile fiscale până la 15 iulie 2018.

O altă prevedere importantă vizează veniturile din drepturile de autor, unde se va merge pe varianta stopajului la sursă. Astfel, contribuabilii care obțin venituri din drepturi de autor și sunt și salariați vor fi scutiți de plata contribuțiilor pentru asigurări de sănătate și asigurări sociale.

Mai multe detalii despre forma finală a declaraţiei unice şi prevederilor referitoare la contribuţiile sociale vom afla însă după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. Reiterăm faptul că, prin OUG nr. 2/2018, termenul de depunere al Declarației 600 – obligatorie în cazul persoanele fizice care au realizat în anul 2017 venituri extra salariale într-un plafon mai mare de 22.800 lei, a fost prorogat până în data de 15 aprilie 2018.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here