Guvernul a decis amânarea acordării unor certificate verzi, începând de la 1 iulie 2013, după ce a adoptat un act normativ în acest sens, în cadrul şedinţei de ieri, 4 iunie 2013.

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie include o serie de prevederi, dintre care cea mai importantă se referă la certificatele verzi.  

Astfel, începând de la 1 iulie 2013, se amână temporar acordarea unui numar de certificate verzi, pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, dupa cum urmează:

  • un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW;
  • un certificat verde pentru centralele electrice eoliene;
  • două certificate verzi pentru centralele electrice solare.

Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidroelectrice și solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

Trebuie să precizăm faptul că în forma de proiect, lansată de Ministerul Economiei acum mai bine de două luni, recuperarea certificatelor verzi pentru centralele hidroelectrice și solare era fixata începând de la data de 1 ianuarie 2017, cu 3 luni mai devreme decât s-a stabilit prin forma adoptată de Guvern ieri, la Palatul Victoria.

* Ce alte prevederi mai include noua ordonanţă?

OUG privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie include şi o serie de alte prevederi, dintre care:

  • limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităților instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Național de Acțiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER);
  • monitorizarea semestrială a investițiilor de către ANRE, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării;
  • tranzacționarea, de o manieră transparentă, direct între producători și furnizori, a certificatelor verzi;
  • introducerea obligației pentru ANRE de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Național.

Vom reveni cu forma finală a ordonanţei de urgenţă în momentul publicării ei în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here