Negocierile colective pentru modificarea contractelor de muncă prin acte adiţionale, în contextul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, vor fi obligatorii doar pentru firmele cu mai mult de 21 de angajaţi, conform unui amendament adoptat astăzi de Senat.

Decizia vine cu doar o săptămână înainte de încheierea perioadei în care această măsură, reglementată prin OUG nr. 82/2017, trebuie aplicată (20 noiembrie-20 decembrie 2017).

În urmă cu puţin timp, Senatul a adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2017, incluzând în acesta un amendament ce scoate firmele mici, cu mai puţin de 21 de angajaţi, din sfera de obligativitate a iniţierii negocierilor colective:

Art. VII se completează şi se modifică după cum urmează:

“(1) Prin derogare Potrivit prevederilor art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, inițierea negocierii colective este obligatorie pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) și (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică în perioada 20 noiembrie-20 decembrie 2017.”

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a ajuns la concluzia că prevederile sunt inaplicabile, deoarece în România există foarte multe microîntreprinderi în care unic angajat este şi proprietarul firmei, cazuri în care negocierea este imposibilă. 

Ai nevoie de Legea dialogului social? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMMENT

  1. Buna ziua! Am si eu o intrebare. In cazul in care in urma negocierilor salariatii nu sunt de acord cu transferul contributiilor ce se va intampla? Li se vor aplica noile prevederi?
    Va multumesc!
    Cu stima
    Adrian Ristea

  2. Soțul meu a făcut contestație împotriva deciziei de pensionare cu ne.de înregistrare 381374, cjp constanta,deoarece după o perioada de46ani,10luni si 13 zile (dintre care din acești ani,20ani o luna si 15 zile au fost lucrați in grupa a doua 100%mentionez ca nu i s-au luat in evidenta punctajul grupe, veniturile brute,sporurile de noapte, sporurile vechime, ore lucrate peste program,absolut nimic.ci i sa calculat doar la salariile tarifare) stagiu total de cotizare realizat cum am specificat mai sus este de 46ani10 luni,13zile, l-au scos cu o pensie de1164,iar acum revin la contestație,in acea contestație a scris sa se i se calculeze pensia la salariile brute si nu la salariile tarifare .Ce poate sa facă sa îndrepte acea eroare din contestație ca in loc de salarii brute sa treacă veniturile brute?
    Va mulțumesc anticipat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here