Ieri, 15 februarie 2017, a fost aprobat Acordul Cuprinzător Economic și Comercial (CETA) între UE și Canada, de care depindea şi eliminarea vizelor pentru turiştii români, măsura urmând a se aplica în două etape. Potrivit datelor furnizate de Parlamentul European, au fost 408 voturi „pentru”, 254 „împotrivă”, iar 33 de deputaţi au lipsit. Acordul ar putea intra în vigoare, cu titlu provizoriu, în luna aprilie.

Ministrul Imigraţiei de la Ottawa, John McCallum, a anunţat încă din noiembrie 2016 calendarul eliminării regimului vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari, date confirmate şi de Guvernul României la momentul respectiv. Astfel, din acest an vom putea călători fără vize în Canada după cum urmează:

  • parţial, de la 1 mai 2017 – cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada doar pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA)
  • total, de la 1 decembrie 2017 – eliminarea completă a vizelor, pentru toţi cetăţenii români

Acordul CETA ar elimina, practic, toate tarifele între UE și Canada, cu excepția celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale și de transport și un număr redus de produse agricole. Acordul prevede, de asemenea, certificarea reciprocă pentru o serie de produse, de la bunuri la jucării.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here