Ţinând cont de faptul că săptămâna aceasta, pe 15 august, românii s-au bucurat de ziua liberă pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar bugetarii au beneficiat chiar de o mini-vacanţă, ne-am propus să vă prezentăm restul zilelor libere pe 2018, astfel cum sunt reglementate prin Codul muncii.

Astfel, potrivit art. 139 alin. (1) din Codul muncii, restul zilelor de sărbătoare legală adaptate calendarului 2018, în care nu se lucrează sunt:

  • 30 noiembrie (vineri), Sfântul Apostol Andrei;
  • 1 decembrie (sâmbătă), Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie (marţi) şi 26 decembrie (miercuri), prima şi a doua zi de Crăciun.

La acestea se adaugă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Vă reamintim că acordarea zilelor libere se face de către angajator. Nerespectarea zilelor libere legale se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei!

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here