Uniunea Europeană a început să parcurgă traseul legislativ pentru reglementarea unor norme care să asigure o mai bună protecţie a muncitorilor detaşaţi, supunând la vot o propunere de directivă al cărei scop principal este de a „garanta drepturile muncitorilor şi de a permite companiilor să profite la maxim de piaţa internă”.

Potrivit estimărilor realizate de Comisia Europeană, angajatorii detaşează anual aproximativ un milion de muncitori, în alte state mebre UE. Prim aceste măsuri, sectoare precum construcţiile, transportul, agricultura beneficiază foarte mult, muncitorii detaşaţi având un potenţial economic de bază  în acoperirea lipsei forţei de muncă.

* Ce este detașarea muncitorilor?

Companiile folosesc muncitori detașați pentru a „ocoli“ legislația muncii și a fixa sediul companiilor în țări cu nivel redus de ocupare a forței de muncă și protecție socială.

Pentru împiedicarea acestui lucru, deputaţii europeni au clarificat care sunt detașările autentice, ce se fac pe o perioadă limitată. Aceștia au mai propus o listă de criterii care permite statelor membre să urmărească eficient companiile.

* Controale mai stricte, ameliorarea informației

Printre măsurile înainte de deputaţii europeni se numără:

    • controale mai stricte ale companiilor care detașează muncitori;
    • ameliorarea informației privind drepturile și obligațiile muncitorilor;
    • consolidarea drepturilor lucrătorilor angajați de companiile subcontractante.

Propunerea de directivă votată în comisia pentru ocuparea forței de muncă va consolida reguli deja existente – din 1996 – privind detașarea muncitorilor. Votul în plen este programat pentru octombrie.

Consultă Raportul privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii!

Sursa: Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here