Senatul va dezbate un proiect de lege care prevede ca toate instituțiile de stat să fie obligate să achiziâioneze bunuri alimentare doar din producția internă, realizate exclusive din materii prime românești. Ar însemna ca toate spitalele, școlile, penitenciarele, unitățile militare, centrele sociale și alte asemenea instituții, care oferă masa sau produse alimentare, să le cumpere de la antrepozite special, gestionate de Ministerul Agriculturii.

România a mai avut o lege care prevedea ca supermarketurile să vândă 51% alimente românești, dar legea a fost abrogate după avertismentele UE, inclusive o procedură de infrigemenet pe motiv că țara noastră încalcă drepturile consumatorilor și libertate de circulație a mărfurilor în Europa.

Lege privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă

Art.10.

Ordonatorii de credite, ce au în subordine unități militare, spitale, cantine sociale, unități de învățământ, penitenciare şi altele asimilate acestora, se vor asigura că entităţile din subordine îşi vor adapta meniul astfel încât să fie acoperit necesarul zilnic de calorii recomandat pentru fiecare categorie de persoane, cu precădere din produsele achiziţionate de la producătorii interni.

Ministerul Ariculturii va întocmi lista producătorilor care pot livra produse realizate exclusiv din materii prime românești, apoi va comunica, în baza asociațiilor de producători, cantitățile realizate în anul precedent, până la data de 1.03 a fiecărui an, cantitățile reale de produse ce pot fi puse pe piață, în așa fel încât să se poată realiza centralizarea atât a producătorilor, cât și a produselor alimentare și nealimentare, la nivel național.

Prevederile

Art.5. – (1) În vederea unei colectări şi depozitări raţionale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi autorităţile administraţiei publice locale vor identifica antrepozite regionale disponibile, în locaţii ale unor foste entităţi de stat cu specific în domeniu, sau vor asigura alte antrepozite regionale, avându-se în vedere drumul cel mai scurt de la producător Ia aceste depozite.

(2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va înfiinţa, în subordinea sa, prin hotărâre de guvern, o direcţie specializată, care va avea ca atribuţii achiziţia de produse autohtone, la preţ de producător, produse ce vor fi introduse în consumul întregii reţele de stat.

Art.6. – (1) În vederea încurajării atât a producerii, cât şi a desfacerii produselor alimentare din producţie naţională, direcţia specializată, prevăzută la art.5, în parteneriat cu asociaţiile de producători, se va asigura că produsele excedentare vor fi depozitate în condiţii de siguranţă, va urmări echilibrarea producţiei conform specificului zonal, necesarul, cât şi consumul, pentru a regla, de la an la an, cantităţile de produse.

În funcție de cantitățile disponibile, la aceste depozite pot avea acces și alți consumatori, dintre firmele private, la același preț de producător, ca și instituțiile de stat. De asemenea, în cadrul antrepozitelor regionale se pot dezvolta şi structuri de procesare, zonă pentru sacrificarea animalelor, de ambalare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind condiţiile de siguranţă aplicabile fiecărui tip de produs.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here