Un proiect legislativ supus dezbaterii publice la Senat prevede ca instanța competentă să judece acţiunea unui conducător auto care contestă o amendă de circulație să fie cea la care șoferul își are domiciliul.

În acest moment, OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice stipulează că, împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Așadar, susțin inițiatorii, dacă șoferii sunt surprinși de radar în afara localității de domiciliu și vor să conteste amenda, se vor duce la tribunalul de pe raza acelui județ, ceea ce înseamnă drumuri în plus pentru cetățeni, “o nedreptate juridică”.

Parlamentarii care au inițiat modificarea legii spun că dacă nu este vorba despre un accident soldat cu răniri, ci de o simplă contravenție, conducătorul auto să o poată contesta în județul/localitatea de domiciliu.

OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, la art. 118, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:

“(6) Fac excepție de la prevederile alin. (5) dosarele care nu au avut ca rezultat vătămarea integrității corporale, care se trimit instanței de judecată de pe raza unității administrative unde își are domiciliul contravenientul.”

Proiectul legislativ așteaptă avizele Consiliului Legislativ și al Guvernului, iar după împlinirea termenului de 30 de zile va intra la votul senatorilor. Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie adoptat ulterior și de Camera Deputaților.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here