18 Februarie, 2020

UNBR-ul vrea să crească de zece ori amenzile care se aplică avocaţilor!

Amenzile care se aplică avocaţilor ar putea fi crescute de zece ori, potrivit unui proiect iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor (UNBR).

În prezent, avocaţii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 50 şi 500 de lei. În proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 este propusă creşterea acestora la sume cuprinse între 500 şi 5000 de lei.

Amenzile trebuie plătite în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii disciplinare, neachitarea atrăgând suspendarea de drept din exerciţiul profesiei (până la achitare).

În afară de amenzi, Legea nr. 51/1995 mai prevede şi alte sancţiuni disciplinare pentru avocaţi:

- mustrarea;
- avertismentul;
- interdicţia de a exercita profesia (pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi un an);
- excluderea din profesie.

Proiectul UNBR-ului propune şi introducerea unui alineat conform căruia încălcarea dispoziţiilor din Legea nr. 51/1995 şi din Statutul profesiei de avocat vor constitui abatere disciplinară gravă.

Proiectul de modificare conţine şi prevederi conform cărora avocaţii definitivi vor susţine un examen pentru a putea profesa la curţile de apel, la ÎCCJ şi la CCR. Mai multe informaţii găsiţi în acest articol.

Propunerile făcute de UNBR pentru modificarea Legii nr. 51/1995 pot fi consultate integral AICI (fişier PDF).

Sursa: UNBR | Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu