Autoritatea de Supraveghere Financiară pare să fi avut parte de un început nu tocmai promiţător al activităţii, după ce, în cursul acestei săptămâni, problema salariilor compensatorii primite de membrii conducerii şi-a făcut puternic simţită prezenţa în media.

Astfel, Guvernul a adoptat în cadrul şedinţei susţinute pe 4 iulie un act normativ prin care se aduc modificări asupra organizării şi funcţionării A.S.F., dintre care amintim reducerea numărului de membri ai Consiliului de conducere şi impozitarea cu 85% a salariilor acestora.

* De ce este necesară alegerea unei noi conduceri ASF?

Ordonanţa de urgenţă nr. 55/2013 a fost publicată aseară în Monitorul Oficial nr. 331/2013 şi prevede, printre aspectele deja cunoscute, o nouă reglementare care ar putea duce la schimbări majore în conducerea Autorităţii, până la sfârşitul lunii în curs – necesitatea unei experienţe profesionale de minimum 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare.

Menţionăm faptul că actualele persoane care se afă în Consiliul de conducere al A.S.F. au fost alese pe baza criteriilor prevăzute în OUG nr. 93/2012, unde vechimea minimă era stabilită la 7 ani pentru membrii care formează conducerea executivă şi de minimum 5 ani pentru ceilalţi membri.

Numirea noilor membri ai Consiliului ASF trebuie făcută până la data de 30 iunie 2013.

De asemenea, actul normativ prevede şi faptul că membrii nu trebuie să fie soţi sau rude ori afini până la gradul al treilea cu Preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.

* Cine se află la conducerea Autorităţii acum?

Parlamentul i-a validat pe 24 aprilie, cu 323 voturi “pentru” şi unul “împotrivă”, pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, la care Dan Radu Ruşanu a devenit preşedinte şi Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte

La o zi distanţă a fost publicată în Hotărârea nr. 45/2013 care cuprinde lista membrilor Consiliului, după cum urmează:

– vicepreşedinţi: Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu;

– membri: Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca-Constantinescu. 

* Ce alte schimbări apar în A.S.F.?

Ordonanţa de urgenţă nr. 55/2013 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative mai aduce următoarele modificări în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară:

    • numărul membrilor Consiliului este redus de la 17 la 11, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi 3 vicepreşedinţi, care sunt membri executivi. Fiecare dintre cei 3 vicepreşedinţi are atribuţii specifice corespunzătoare unuia dintre cele 3 sectoare de supraveghere financiară. În hotărârea Parlamentului României de numire a acestora se stabileşte sectorul de supraveghere financiară pentru care sunt numiţi. Ceilalţi 6 membri sunt membri neexecutivi;
    • nivelul remuneraţiei membrilor Consiliului A.S.F. nu poate depăşi nivelul remuneraţiei membrilor Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României;
    • A.S.F. trebuie să vireze la bugetul statului o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri şi cheltuieli înregistrat la sfârşitul anului, până la termenul stabilit pentru depunerea situaţiilor financiare anuale;
    • se va aplica o cotă de impozit pe venit de 85% la salariile/ indemnizaţiile/sumele compensatorii (acordate cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului) primite de angajaţii cu funcţii de conducere sau membrii consiliilor de administraţie/conducere.

Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe Lege5.ro, noul soft de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here