Proiectul de lege, depus în dezbatere public la Senat, vrea să îndrepte tratamentul discriminatoriu aplicat în cazul a două categorii de persoane, care au suferit un prejudiciu moral și fizic în timpul Holocaustului. Inițiatorii legii susțin că unele persoane persecutate politic se încadrează în prevederile Decretului nr. 118/1990, iar altele nu, deoarece s-ar încadra în categoria celor persecutați din motive etnice, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. Pentru aceștia din urmă a fost inițiat acest proiect de lege, mai ales că numărul acestor persoane este destul de mic.

“Măsurile reparatorii cu caracter pecuniar acordate sunt insuficiente în raport cu suferința deosebită prin care au trecut victimele directe ale Holocaustului din România, precum și în raport cu evoluția prețurilor și tarifelor în viața de zi cu zi. În toate cazurile, beneficiarii OG nr. 105/1999 care au făcut obiectul perscuțiilor din motive etnice în perioada Holocaustului, sunt persoane de vârstă înaintată, cu o stare de sănătate precară, o situația materială dificilă și ale căror venituri sunt foarte mici în raport cu suferințele îndurate”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul prevede acordarea unor indemnizații compensatorii victimelor Holocaustului, în funcție de anii pe care i-au petrecut deportați sau la închisoare.

Lege pentru modificarea OG nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

„Art. 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Persoanele care s-au aflat în situațiile prevăzute de art. 1, alin. (1), lit. a) și b) au dreptul la o indemnizație lunară de 400 lei pentru fiecare an de deportare ori de detenție.

(2) Persoanele care s-au aflat în situațiile prevăzute de art. 1, , alin. (1), lit. c), d) și g) au dreptul la o indemnizație lunară de 300 de lei pentru fiecare an de strmutare, muncă forțată sau de evacuare din propria locuință.

(3) Persoanele care s-au aflat în situațiile prevăzute de art. 1, alin. (1), lit. e) au dreptul la o indemnizație lunară de 400 de lei.”

Și în cazul soților supraviețuitori se prevede o indemnizație lunară, în sumă de 300 de lei, dar numai în cazul în care persoana nu s-a recăsătorit ulterior.

Propunerea legislativă abia a fost propusă la Senat, prima cameră sesizată, și nu are încă nici un fel de aviz, de la Consiliul Legislativ sau de la Guvern. Sumele necesare acoperirii indemnizaților se vor acoperi, conform prevederilor proiectului de lege, din bugetul ministerului Muncii.

Ai nevoie de OG nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here