Ministrul agriculturii a anunţat înfiinţarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurală, în parteneriat de finanţare cu băncile.

Măsura vine în sprijinul accelerării absorbţiei de fonduri europene, prin punerea la dispoziţia beneficiarilor care nu au cofinanţare a sumelor necesare.

Fermierii care nu au sumele disponibile pentru a începe investiţia, vor avea acces la aceste sume, puse la dispoziţia băncilor de către Ministerul Agriculturii, în condiţii speciale dedicate sectorului agricol.

Pornind de la constatarea că una din cauzele principale ale absorbţiei mai reduse în cazul fondurilor europene este accesul dificil la creditare, în special pentru cofinanţarea beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, MADR anunţă că a făcut demersuri pentru  obţinerea unor condiţii avantajoase de creditare pentru beneficiarii programului. Astfel, au început o serie de discuţii cu băncile care şi-au anunţat intenţia de colaborare şi implicare în proiect.

Prin acest demers, MADR vrea să încurajeze creditarea pentru fermierii care nu deţin fonduri suficiente pentru cofinanţarea unui program european, stimulând astfel creşterea gradului de absorbţiei a fondurilor europene în domeniul agriculturii.

Conducerea MADR a avut deja discuţii cu reprezentanţii CEC Bank, aceştia venind cu un pachet de creditare avantajos pentru beneficiarii PNDR care sunt de acord cu virarea în contul deschis la CEC Bank a subvenţiilor din fonduri naţionale şi/sau din fonduri europene. Pentru astfel de credite, banca a decis:

– reducerea dobânzii cu 1 %, la creditele acordate pentru realizarea proiectelor cu componentă din fonduri europene în cadrul PNDR;

– reducerea gradului minim de acoperire cu garanţii cu aproximativ 15%, comparativ cu creditele standard acordate persoanelor juridice.

De asemenea, avansul minim a fost redus la 10% din valoarea proiectului, pentru companiile start-up.

După finalizarea discuţiilor şi cu celelalte bănci, vor fi analizate ofertele înaintate de acestea, iar MADR va semna convenţii de colaborare cu unităţile bancare cu cele mai avantajoase oferte de creditare pentru beneficiari.

Măsuri pe termen scurt şi lung pentru combaterea efectelor secetei

Ministrul agriculturii a prezentat, de asemenea, măsurile pe care MADR le va lua pentru a combate efectele produse de seceta din acest an. Pe termen lung, România va fi prima beneficiară a unui program special dedicat sectorului de irigaţii, începând cu 1 ianuarie 2014.

Demersurile iniţiate cu Comisia Europeană vizează alocarea unei sume importante, estimată la 2-3 miliarde euro, care sume care urmează să fie investite, pe de o parte, în sistemele de irigaţii şi, pe de altă parte, în asigurarea sursei de apă.

Măsurile pe termen scurt, susţinute de minister vizează reducerea tarifului la energie, urgentarea investiţiilor care se fac de beneficiar, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în infrastructura de irigaţii, precum şi despăgubirea a doua categorii de fermieri:

– IMM-urile, a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%. Veniturile acestor IMM-uri vor fi compensate, în raport cu anii trecuţi, cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an, din cauza secetei, în special la cultura de grâu afectată în toamna anului trecut, de floarea soarelui şi de porumb, afectate, în luna iulie a acestui an;
– fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor şi care vor beneficia de aşa-numita măsura de minimis, care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar;

Ministrul agriculturii anunţă acordarea unui sprijin european: fiecare fermier care a făcut o cerere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va primi aproximativ jumătate din sprijinul european, care se situează undeva în jurul sumei de 55 de euro pe hectar;

Tot în cadrul măsurilor de sprijin legate de secetă, se mai menţionează acordarea, în cel mai scurt timp, a „creditului punte”, prin care fermierii care au facut cerere la bănci vor primi, pe baza unei adeverinţe care se acordă de către APIA, sprijinul pe l-ar fi primit în mod legal de la 1 decembrie 2012.

Sursa: MADR/fonduri structurale.ro

1 COMENTARIU

  1. Foarte buna masura, dar de ce din tot programul se face referire numai la fermieri? In PNDR exista si beneficiari ai fondurilor europene care au proiecte chiar pe “dezvoltare rurala”, exemplu masura 313. Stiti ca bancile se limiteaza doar la fermieri? PNDR cuprinde mai multe categorii de beneficiari, nu numai fermieri. De ce se face discriminare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here