Parlamentarii propun crearea unui fond de un miliard de lei anual, din care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării să înceapă construcţia treptată a 12 spitale noi, în următorii 9 ani. Iniţiatorii propunerii legislative privind completarea art.198 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii susţin ideea potrivit căreia cheltuielile cu un spital nou sunt cu 40% mai mici decât renovarea unuia existent, iar amortizarea acestor cheltuieli s-ar face într-un termen mult mai scurt:

Eficienţa unui spital nou este crescută, atâta vreme cât s-a dezvoltat reţeaua de transport rapid a bolnavilor cu ambulanţele şi pe calea aerului. Un spital nou acordă asistenţă medical definitivă, fără a mai fi nevoie ca bolnavul să fie plimbat prin mai multe locuri. Un astfel de spital are o abordare multidisciplinară, este conceput să asigure asistenţă medical pentru orice caz de urgenţă “, argumentează senatorii şi deputaţii în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiativa legislativă îşi propune ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale să aloce anual fondurile necesare pentru construcţia de spitale noi. Astfel, cu un milliard de lei pe an, în decursul a 9 ani ar putea fi construite 12 spitale noi, ultramoderne, cu câte 800 de paturi fiecare. În anul 2025, România ar putea avea câte un spital modern în fiecare centru universitar medical.

Art. 2 – La articolul 198, alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după litera d) se introduce o nouă literă, lit. f), cu următorul cuprins:

Pentru investiţiile prevăzute la art. 193 lit. c) şi la art. 198 lit. e) Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice vor aloca un buget anual de 1 miliard de lei astfel încât în fiecare an să se poată demara construcţia unui nou spital, în baza unei liste care va fi aprobată prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice.“

Propunerea legislativă a fost înregistrată pentru dezbatere publică la Senat, ca primă cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here