Parlamentarul PSD Lucian Eduard Simion, fost prefect al județului Tulcea propune o zi națională a tuturor prefecților din România, pe data de 2 aprilie.

Inițiatorul propunerii legislative, la care au aderat și alți colegi de partid, susține că data a fost aleasă pe 2 aprilie deoarece în 1864, în ziua de 2 aprilie, a fost instituită pentru prima dată noțiunea de prefect în România. De altfel, expunerea de motive abundă de date istorice care privesc prefecții și îndatoririle acestra de-a ungul timpului, concluzia fiind că această funcție a avut un rol important în dezvoltarea țării: “Este indiscutabil faptul că prin competență, cinste și corectitudine, prefecții României, specialiști în diferite domenii, au contribuit la ridicarea țării noastre din punct de vedere economic, cultural și social prin activități corecte, competente, desfășurate pentru și cu sprijinul locuitorilor țării”.

Lege privind instituirea zilei de 2 aprilie – Ziua Instituției Prefectului din România

Art. 1 – Se instituie ziua de 2 aprilie ca Ziua Instituției Prefectului din România.

Art. 2 – Ziua Instituției Prefectului din România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific, dedicare recunoașterii rolului și meritelor instituției Prefectului la dezvoltarea țării noatre din punct de vedere economic, cultural și social.

Art. 3 – autoritățile centrale și locale pot sprijini material și logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita fondurilor disponibile.
Art. 4 – Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Actul normativ a fost pus în dezbatere la Senat, în procedură de urgență, deși în expunerea de motive a proiectului nu este justificat acest caracter de urgență. Dacă va trece și de Camera Deputaților, legea va merge pentru promulgare la președintele țării.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here