Senatorii au adoptat ieri un proiect de lege pentru extinderea învăţământului general obligatoriu la 13 clase, cuprinzând ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior (liceal/profesional). Practic, obligativitatea intervine la nivelul ultimilor doi ani de grădiniță – grupa mare şi grupa mijlocie.

Propunerea de modificare a Legii educaţiei naţionale a fost inițiată de mai mulți parlamentari de la UDMR și a fost adoptată, în primă cameră sesizată, de Camera Deputaților, suferind însă mici modificări, față de forma propusă. Amendamentul admis modifică art. 16 astfel:

„(1) Învățământul general obligatoriu cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învățământul liceal și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, iar grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până cel mai târziu în anul 2030.

(2) Frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvență la vârsta de 18 ani.”

În punctul de vedere atașat propunerii legislative, Guvernul susține că în acest moment, sistemul de învățământ se confruntă cu mari problme privid asigurarea de spații corespunzătoare, personal și alte facilități pentru clasele pregătitoare, care au devenit obligatorii în cadrul școlilor. Astfel, generalizarea grupei mari de la grădinițe (5-6 ani) și ulterior, a grupelor mijlocii (4-5 ani) ar trebui făcută doar în condițiile în care “autoritățile locle se vor implica în asigurarea condițiilor necesare pentru participarea copiilor vizați de această măsură: spații, personal, dotări, etc.”.

Proiectul legislativ mai are nevoie de promulgare prin decret prezidenţial şi de publicarea lui în Monitorul Oficial, pentru aplicare.

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here