Aseară a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2017 pentru prelungirea termenului până la care se poate cumpăra vechime în muncă, noua dată limită fiind cea de 31 decembrie 2017. Măsura a fost stabilită anul trecut prin Legea nr. 186/2016, termenul iniţial de aplicare al acesteia fiind 27 aprilie.

Astfel, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 186/2016 stabileşte că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la data de 31 decembrie 2017.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data specificată.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, perioada scurtă de timp prevăzută de Legea nr. 186/2016 pentru plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale nu a permis acoperirea tuturor categoriilor de solicitanţi de a plăti contribuțiile sociale pe o perioadă anterioară.

Mai mult, Ministerul Muncii a luat în calcul şi „numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii și faptul că, plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puţin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar.”

Potrivit evidențelor Casei Naționale de Pensii Publice, până la data de 10.04.2017, un număr de aprox. 13.300 de persoane au încheiat contracte de asigurări sociale pentru care s-au achitat aproximativ 79 milioane lei. 

Ai nevoie de Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here