18 Februarie, 2020

ULTIMĂ ORĂ: Legea avocaților a fost promulgată. Imunitate fără interceptări şi percheziţii

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în urmă cu puţin timp, decretul de promulgare al Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, act normativ care a stârnit controverse în dezbaterile publice din Parlament, pentru prevederile referitoare la o imunitate exagerată a avocaților.

Legestart a anunțat aici, la momentul adoptării de către Camera Deputaților a proiectului de lege, schimbările privind raportul avocat-client, care nu mai poate face obiectul unei interceptări – înscrisurile și contractele dintre aceștia nu mai pot fi supuse perchezițiilor.

În Comisia juridică din Camera Deputaților a fost introdusă o excepție conform căreia avocatul putea fi supus interceptărilor și perchezițiilor, dacă faptele suspectate erau comise în exercitarea activităților specifice profesiei, dar propunerea nu a fost votată în plen.

Art. 35, alin. (3)

„(3) Raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă dintre cele prevăzute în art. 139 alin. (2) din Codul de procedură penală. Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că activităţile de supraveghere tehnică au vizat şi raporturile dintre avocat şi suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără, probele obţinute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror. Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată, de către procuror. Judecătorul dispune informarea avocatului.”

Legea mai prevede și măsuri mai stricte privind confidențialitatea avocatului în raport cu clientul său, astfel că apărătorul nu are voie să divulge informații unor terți, iar orice contact pe care l-ar avea cu o persoană cu interese contrare în cauza apărată, nu poate fi realizat fără acordul expres, prealabil, al clientului.

Avocații vor fi exonerați de infracțiuni dacă nu denunță eventuale fapte penale de care iau cunoștință în cursul unui contract, cu excepția celor foarte grave, cum sunt omorul, genocidul sau infracțiunile legate de terorism.

Legea avocaților a fost adoptată în octombrie 2016 de Parlament și a fost trimisă încă de atunci la promulgare, termenul fiind de 20 de zile.

Ai nevoie de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu