În şedinţa de astăzi a Executivului au fost aprobate, prin ordonanţă de urgenţă, modificările la Codul fiscal privind contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venituri, reglementări care au stârnit reacţii puternice în spaţiul public. 

Impozitul pe venit, redus de la 16% la 10%

Prima măsură prevăzută în actul normativ se referă la reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariați, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor și cabinete individuale (ex. avocați, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activități agricole, investiții și venituri din alte surse.

Potrivit prevederilor legale actuale, pentru veniturile obținute de persoanele fizice, cota standard de impozitare este de 16% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:

 • activităţi independente;
 • salarii şi asimilate salariilor;
 • cedarea folosinţei bunurilor;
 • investiţii, cu excepția veniturilor din dividende;
 • pensii;
 • activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
 • premii;
 • alte surse.

Pentru celelalte categorii de venituri, precum veniturile din transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile și mobile, veniturile din jocuri de noroc, etc., cotele de impozit sunt prevăzute expres în cuprinsul titlului IV din Codul fiscal.

În cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au şi obligaţiile de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin reţinere la sursă, prin utilizarea următoarelor cote de impozit:

 • 10% pentru stabilirea plăţilor anticipate, efectuate în contul impozitului anual;
 • 16% pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. În acest caz,  baza de calcul o reprezintă venitul brut din care se deduc cota forfetară de cheltuieli și contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă potrivit prevederilor titlului V- Contribuțiile sociale obligatorii din Codul fiscal.

Reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea lor de la angajator la angajat

Ordonanţa aduce noutăți importante și în ceea ce privește reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora de la angajatori la angajați. Astfel, potrivit documentului, nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

Denumită “simplificare”, ordonanța stabileşte şi trecerea contribuțiilor sociale către salariați, aceasta constând în faptul că din cele 9 contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3:

 • contribuția pentru pensie (CAS) – plătită pentru salariat,
 • contribuția pentru sănătate (CASS) – plătită pentru salariat,
 • contribuția asiguratoare pentru muncă – suportată de angajator.

Reacţii la modificările Codului fiscal

Potrivit Mediafax.ro, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Mihai Tudose a declarat că inflamarea opiniei publice în legătură cu modificările aduse la Codul Fiscal are loc în contextul în care iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi, în momentul în care s-a pus în discuţie externalizarea profitului, au apărut şi reacţii negative.

Pe de altă parte, Liderul Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, că intenţionează să înştiinţeze Avocatul Poporului cu privire la propunerile de modificare a Codului fiscal, în speranţa că acesta va sesiza, la rândul lui, Curtea Constituţională.

Atenţie! Pe fundalul recent adoptatelor schimbări la Codul fiscal privind trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi scăderea impozitului pe venit la 10%, se impune modificarea într-un interval scurt de timp a contractelor de muncă cu majorarea salariului brut, astfel încât să nu fie afectată suma de bani pe care o primeşte în mână angajatul (salariul net).

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here