În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 201 din data de 27 iulie 2012 a fost publicat Regulamentul UE nr. 651/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din data de 4 iulie privind emiterea de monede euro.

Potrivit documentului,  statele membre a căror monedă este euro vor putea emite și monede comemorative de 2 euro, în limitele stabilite pe an și per stat membru emitent pentru numărul de emisiuni de astfel de monede.

De asemenea, statele membre vor putea emite şi monede de colecție euro, care nu sunt destinate circulației. Monedele de colecţie ar trebui să se distingă cu ușurință de monedele de circulație.

„Folosirea diferitelor valori nominale ale monedelor euro și ale bancnotelor euro, astfel cum este practicată în prezent, va fi examinată periodic și cu atenție de instituțiile competente, pe baza criteriilor de cost și de acceptabilitate de către public”, se mai arată în Regulament.

De asemenea, Comisia va trebui să realizeze o evaluare a impactului privind continuarea emiterii de monede de 1 și de 2 cenți.

Ce sunt:

–  monedele de circulaţie?

Sunt monede euro destinate circulației, ale căror valori nominale și specificații tehnice sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 975/98.

monedele comemorative?

Sunt monede de circulație care sunt destinate comemorării unui eveniment specific.

monedele de colecţie?

Sunt monede euro destinate colecționării, care nu sunt emise în vederea intrării lor în circulație.

Important!

Monedele de colecție au statut de mijloc legal de plată numai în statul membru emitent.

Regulamentul intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Descarcă Regulamentul UE privind emiterea de monede euro!

Sursa: Jurnalul Oficial al UE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here