Parlamentul european a adoptat, pe 14 noiembrie, o propunere de directivă care limitează la 19 cenți/minut apelurile către o altă țară din UE și la 6 cenți pentru mesaje text tip SMS. Propunerea va fi implementată începând cu data de 15 mai 2019.

Noile norme vor oferi conectivitate de mare viteză (5G) și vor face ca apelurile să fie sigure și accesibile în cadrul Uniunii, asigurând în același timp predictibilitatea necesară pentru operatorii de telecomunicații pentru a stimula investițiile în Internetul de mare viteza, se arată în comunicatul PE. De asemenea, protejează mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web (Skype, WhatsApp etc.) și întărește cerințele de securitate, inclusiv criptarea.

Se introduce dreptul de a păstra un număr de telefon pentru o perioadă de până la o lună de la încetarea unui contract și dreptul la rambursarea creditului preplătit, neutilizat după rezilierea contractului, precum și compensarea în cazul întârzierii sau abuzului de comutare.

Statele comunitare vor facilita lansarea rețelei 5G prin punerea la dispoziție a spectrului adecvat până în 2020 și pentru a se atinge nivelul necesar de investiții în infrastructură și în rețelele 5G, cu scopul a asigura necesitățile de conectivitate, noua legislație oferă o predictibilitate sporită pentru investiții și promovează împărțirea riscurilor și a costurilor între operatorii de telecomunicații.

Propunerea de directivă mai prevede punerea în funcțiune a sistemului de alertă în caz de urgență, Reverse 112 (112 Invers), prin care cetățenii vor fi avertizați prin SMS sau aplicații mobile, în cazul dezastrelor și a urgențelor majore. România a testat deja sistemul Ro-Alert.

Propunerea de directivă mai are nevoie de aprobarea Consiliului Uniunii Europene, urmând ca țările membre să pună sistemul în funcțiune în termen de 42 de luni de la adoptarea finală a directivei.

Sursa: europa.eu

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here