Comitetul de gestionare a organizării comune a pieței unice a hotărât să acorde României 55.880.716 de euro pentru programul pe 2013 privind produsele alimentare destinate persoanelor defavorizate, conform unui comunicat de presă publicat astăzi, 11 octombrie 2012, pe site-ul Comisiei Europene.

Se așteaptă ca peste 18 milioane de persoane din 19 state membre ale UE să beneficieze de bugetul de 500 de milioane de euro disponibil pentru persoanele defavorizate. Acesta este ultimul an de existență a programului în forma sa actuală, cu finanțare în cadrul PAC.

Ţara căreia i s-a acordat suma cea mai mare din bugetul total este reprezentată de Italia (98 milioane de euro), în timp ce Luxemburg va primi o finanţare pentru acest program de aproximativ 172.000 de euro.

Conform comisarului pentru agricultură, dl Dacian Cioloş, Comisia Europeană a propus rezervarea unui buget de 2,5 miliarde de euro în propunerea sa de buget pentru perioada 2014-2020 pentru programul de ajutorare a persoanelor defavorizate, care îi va succeda actualului program. Întrucât se încadrează mai bine în obiectivele de reducere a sărăciei în UE, această finanțare este prevăzută în cadrul politicii de coeziune socială și nu în cadrul PAC.

„Programul UE de distribuire a produselor alimentare către persoanele defavorizate din Comunitate” funcționează din decembrie 1987, când Consiliul a adoptat normele privind deblocarea produselor agricole plasate în stocuri de intervenție publică în cazul statelor membre care doreau să le utilizeze drept ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate din UE. La ora actuală, se estimează că peste 18 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de ajutoarele alimentare distribuite în cadrul programului.

Comisia elaborează în prezent propuneri concrete pentru modelarea viitorului program în cadrul politicii de coeziune socială, care urmează să fie publicate în data de 23 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here