Vechimea din școlile profesionale și cele de ucenicie ar putea fi recunoscută la pensie, conform unei iniţiative legislative pusă în dezbatere publică în Senat. Propunerea prevede modificarea Legii pensiilor nr. 263/2010 și este argumentată de faptul că perioadele de ucenicie, uneori chiar remunerate, ar trebui să fie considerate vechime în muncă, așa cum sunt luate în calcul, de exemplu, studiile universitare.

“Lipsa acestei prevederi și în favoarea asiguraților care au urmat cursuri la zi ale învățământului universitar, și în defavoarea celor care au absolvit învățământul profesional, reprezintă o discriminare. Aceste persoane, pe lângă pregătirea teoretică și profesională, au prestat și activitate productivă, chiar au fost retribuite în ambele perioade ale pregătirii profesionale, ceea ce este un plus față de persoanele care au absolvit învățământul superior și care beneficiază de prevederile art. 49 din lege”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Art. 49

Alin. (1), lit. b) se completează și va avea următorul cuprins:

“b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; au absolvit învățământul profesional sau s-au format profesional prin ucenicie la locul de muncă organizat potrivit legii, pe durata normală a pregătirii respective, cu condiția absolvirii acesteia.”

Proiectul legislativ mai prevede ca persoanelor aflate în această situație să li se recalculeze pensiile la cerere.

Inițiativa se află în dezbatere publică în prima cameră sesizată, Senatul, unde se așteaptă încă avizele Guvernului și ale Consiliului Legislativ. Chiar dacă va fi adoptată sau respinsă la Senat, inițiativa va modifica legea dacă va fi votată ulterior în Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here