O inițiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal prevede ca energia termică să fie taxată cu 9% pe valoare adăugată, nu cu 20%, cât este acum. Această scădere a TVA este argumentată prin mai multe prevederi ale normelor europene, ale drepturilor omului și ordinelor din domeniul sănătății, care stabilesc condițiile de temperatură pe care trebuie să le îndeplinească toate camerele de locuit ale unei locuințe: dormitoarele – 20 ⁰C, camera de zi, băile – 22 ⁰C.

Inițiatorii proiectului legislativ mai susțin că prin scăderea TVA la energie termică se poate îmbunătăți sănătatea publică, mai ales cea a persoanelor vârstnice, care preferă să stea în frig, iarna, în case, decât să plătească mai mult la încălzire. De asemenea, parlamentarii vor ca după această modificare, să fie schimbată și corelată cu energia termică și livrarea apei potabile, astfel încât să existe o abordare uniformă pentru aceste tipuri de alimentare.

Legea nr. 227/2015. Codul Fiscal. Art 291, alin. (2), după litera g) se introduce litera h) care va avea următorul cuprins:

„(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri:

a) livrarea de proteze și accesorii ale acestora;

b) livrarea de produse ortopedice;

 c) livrarea de medicamente de uz uman și veterinar;

d) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară;

e) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

f) serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice;

g) livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură;

h) livrarea energiei termice”.

Inițiativa legislativă abia a fost pusă în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Ca să fie adoptată, ea trebuie votată ulterior în Camera Deputaților.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here