22 Septembrie, 2019

TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune, pensiune completă şi all-inclusive

În cadrul şedinţei de astăzi, 14 ianuarie 2015, Guvernul a aprobat aplicarea cotei redusă de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune, pensiune completă şi all-inclusive, potrivit gov.ro. Măsura este inclusă în proiectul de hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2013 privind Codul Fiscal.

Reglementările legislative în vigoare la această oră stabilesc aplicarea cotei de TVA  de 9% doar pentru cazarea simplă şi cazarea cu mic dejun.

Reamintim faptul că, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, O.U.G. nr. 84/2014 a completat Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 cu un nou articol, potrivit căruia cazarea în structurile de primire turistică poate fi:

 • cazare fără mic dejun
 • cazare cu mic dejun -  combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare şi de asigurare a micului dejun
 • cazare cu demipensiune –  combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun şi a prânzului sau a cinei
 • cazarea cu pensiune completă – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului şi a cinei
 • cazare cu „all-inclusive” – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului, a cinei, a gustărilor dintre mese şi a oricăror alte servicii de agrement turistic

Definirea de către legislaţia specifică în domeniul turismului a noţiunii de cazare a avut drept consecinţă aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi asupra serviciilor accesorii cazării, motiv pentru care era necesară corelarea acestora cu prevederile din Normele Codului fiscal. Proiectul de hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobat astăzi de Guvern, reglementează această corelare.

Atenţie! Prevederile nu sunt valabile până la publicarea acestora în Monitorul Oficial!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

 • Răspunde
  Mariana-Ioana
  februarie 9 2015

  Modificarea aparuta referitor la cota TVA 9% pentru pachetele all-inclusive presupune obligatoriu o scadere de pret fata de preturile practicate pana in momentul survenirii legii sau se poate continua cu aceleasi tarife?

Scrie un comentariu