În cadrul şedinţei de astăzi, 14 ianuarie 2015, Guvernul a aprobat aplicarea cotei redusă de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune, pensiune completă şi all-inclusive, potrivit gov.ro. Măsura este inclusă în proiectul de hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2013 privind Codul Fiscal.

Reglementările legislative în vigoare la această oră stabilesc aplicarea cotei de TVA  de 9% doar pentru cazarea simplă şi cazarea cu mic dejun.

Reamintim faptul că, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, O.U.G. nr. 84/2014 a completat Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 cu un nou articol, potrivit căruia cazarea în structurile de primire turistică poate fi:

  • cazare fără mic dejun
  • cazare cu mic dejun –  combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare şi de asigurare a micului dejun
  • cazare cu demipensiune –  combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun şi a prânzului sau a cinei
  • cazarea cu pensiune completă – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului şi a cinei
  • cazare cu „all-inclusive” – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului, a cinei, a gustărilor dintre mese şi a oricăror alte servicii de agrement turistic

Definirea de către legislaţia specifică în domeniul turismului a noţiunii de cazare a avut drept consecinţă aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi asupra serviciilor accesorii cazării, motiv pentru care era necesară corelarea acestora cu prevederile din Normele Codului fiscal. Proiectul de hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobat astăzi de Guvern, reglementează această corelare.

Atenţie! Prevederile nu sunt valabile până la publicarea acestora în Monitorul Oficial!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Modificarea aparuta referitor la cota TVA 9% pentru pachetele all-inclusive presupune obligatoriu o scadere de pret fata de preturile practicate pana in momentul survenirii legii sau se poate continua cu aceleasi tarife?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here