Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgenţă privind unele modificări fiscal bugetare prin care se reduce cota TVA la 5% pentru cazarea la hotel, serviciile de catering şi pentru parcurile de distracții.  De asemenea, prin același act normativ, primăriile vor putea obține împrumuturi de până la 450 de milioane de lei pentru furnizarea de apă caldă şi căldură în sezonul rece.

Ordonanța de urgență aprobată în ședința de guvern din 4 octombrie prevede extinderea măsurii de reducere a cotei TVA pentru turism, de la 1 noiembrie anul acesta. Conform comunicatului postat pe pagina Ministerului Turismului, cota de TVA de 5% a fost extinsă la domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, activitățile sportive, recreative şi distractive. Măsura a fost luată pentru promovarea turismului, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern şi stimularea creșterii economice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Același act normativ se referă la turismul balnear, fiind eliminată cota redevenței pentru apa geotermală şi minerale naturale utilizate pentru consumul populației la buvetele publice, mai exact apa minerală pentru consum.

Tot prin ordonanța care privește unele măsuri fiscal bugetare, primăriile vor putea contracta împrumuturi de până la 450 de milioane de lei pentru asigurarea furnizării cu apă caldă şi căldură în sezonul rece.

De asemenea, vor fi acordate bonificații de 10 % pentru plata unor obligații fiscale:

–          contribuabilii care primesc în luna noiembrie notificare de la ANAF cu termen de plată 30 iunie anul viitor, dacă plătesc înainte de 15 martie;

–          contribuabilii care vor fi notificați de ANAF în februarie anul viitor, în cazul în care plătesc înainte de 31 martie.

Sursa: Ministerul Turismului

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here