Comisia juridică a Camerei Deputaților a emis un raport de susținere pentru un proiect de lege care stabilește că pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe străzile publice, conducătorul trebuie să aibă cel puțin 16 ani. În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, se va cere completarea unui chestionar cu 5 întrebări obligatorii despre legislația rutieră, în timpul efectuării plății prin aplicație.

Conform acestui proiect de lege, trotineta electrică este definită ca un „vehicul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW”.

Un amendament adăugat de Comisia juridică subliniază faptul că pentru a conduce biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, vârsta minimă este de 16 ani.

Viteza maximă propusă inițial în proiect era de 40 km/h, dar a fost redusă la 25 km/h. Proiectul impune și obligația de a purta cască și de a avea asigurare obligatorie pentru bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice. Aceste vehicule trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente, iar circulația fără aceste dispozitive funcționale este interzisă.

„În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislaţia rutieră”, mai arată proiectul.

Deputații din Comisia juridică vor discuta săptămâna viitoare un alt proiect de lege care să stabilească sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi privind circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.

 

Vezi aici alte articole despre trotinete electrice

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here