Prin Legea nr. 201/2016 au fost transpuse în legislația națională prevederi comunitare privind combaterea efectelor negative ale fumatului, respectiv combaterea fraudei fiscale generată de comerțul ilegal cu produse din tutun. 

Ordin ANAF nr. 2137 din 02 August 2019 – privind procedura de aplicare a prevederilor legate de trasabilitatea produselor din tutun publicat în Monitorul Oficial nr. 0683 din 19 august 2019

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574 AL COMISIEI din 15 decembrie 2017 privind standardele tehnice pentru instituirea și operarea unui sistem de trasabilitate pentru produsele din tutun

Cu această ocazie, au fost implementate reglementări privind urmărirea trasabilității circulației produselor din tutun de la producător/importator, până la ultimul distribuitor.

Nu face obiectul reglementării ultimul comerciant ce vinde en-detail.

Astfel, în orice moment pentru fiecare pachet de țigări, trebuie să se cunoască etapa în cazul distribuției, respectiv de la producție până la locul de vânzare.

Potrivit actului normativ amintit anterior, trebuie să se cunoască:

  • ruta efectivă de transport de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul, inclusiv toate depozitele utilizate, precum şi data transportului, destinația, punctul de plecare şi destinatarul;
  • identitatea tuturor cumpărătorilor, de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul; şi
  • factura, numărul de ordine şi evidențele plăților pentru toți cumpărătorii de la fabricare până la primul punct de vânzare cu amănuntul.

Acest lucru presupune deținerea de echipamente informatice și organizarea unei evidențe a stocului.

Actul normativ analizat astăzi, respectiv Ordinul ANAF nr. 2137/2019, este unul atipic, în sensul că adoptă procedura efectivă de aplicare a acestor prevederi, nu prin elaborarea unei proceduri, ci prin faptul că face trimitere direct la Regulamentul CE nr. 574/2018.

Mai exact, se adoptă în România aplicarea acestui Regulament, iar în Anexa II la regulament este prevăzută procedura de urmat.

Regulamentul poate fi consultat aici.

Ai nevoie de Ordin nr. 2137/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here