Ministerul Educației schimbă condițiile deconturilor pe care trebuiau să le dea elevii care fac naveta la școli din afara localității de domiciliu. Dacă actualele reglementări impun limite de tarif pentru elevii care fac naveta, proiectul de ordonanță supus dezbaterii de către minister prevede limite de kilometric, mai exact o distanță de 50 de km parcurși zilnic. Pentru elevii care locuiesc la gazdă sau la internat, vor fi decontate 8 călătorii dus-întors pe semestru.

Legea educației naționale nr. 1/2011

Art. 84 – „(3) Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier.

(3A1) Elevilor de nivel liceal care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu la filiera/profilul/specializarea solicitată li se decontează cheltuielile de transport în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus- întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier. „

Alineatele (3A2), (3A3) şi (3A4) ale art. 84 se abrogă.

Modificările sunt justificate și de o decizie a Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Proiectul mai prevede ca în termen de 30 de zile de la data adoptării în Guvern și publicării ordonanței, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va iniţia hotărârea Guvernului privind procedura de decontare şi sumele ce pot fi decontate pentru transportul rutier al elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu.

Ai nevoie de Legea nr. 1/2011? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here