Studenţii ar putea să nu mai beneficieze de transport gratuit cu trenul fără restricţii, după ce Comisia de buget din Senat a adoptat un amendament prin care gratuitatea se acordă doar pentru distanţa dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află instituţia de învăţământ la care aceştia sunt înscrişi. Mai mult, Comisia pentru învăţământ a adoptat cu 8 voturi un amendament prin care se introduc şi restricţii de vârstă (maxim 35 de ani).

Ce stabileşte legea acum?

Măsura iniţială, introdusă prin OUG nr. 2/2017, a adus modificări la Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 stabilind că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență (licenţă, master, doctorat), în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Potrivit normelor, această prevedere se aplică studenţilor români şi străini, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rutele călătoriilor.

Ce se poate modifica?

Primul amendament, introdus de Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, stabileşte însă că gratuitatea se va acorda doar „pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care frecventează cursurile”. Prevederile ar urma să se aplice şi în cazul elevilor din ciclul liceal (clasele IX-XII).

Cel de-al doilea amendament, propus de Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport , nu limitează distanţa/rutele călătoriilor, dar introduce o vârstă maximă până la care studenţii pot beneficia de această facilitate, respectiv 35 de ani. 

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here