Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează trecerea Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TNG) de la Ministerul Economiei, la MFP.

Trecerea acţiunilor deţinute de stat la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. Bucureşti şi la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A. Mediaş din administrarea Ministerului Economiei, în administrarea Ministerului Finanţelor Publice, este motivată prin evitarea unor operaţiuni de infringement din partea Comisiei Europene.

Astfel, procedura este necesară pentru respectarea prevederilor Directivei 2009/72/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009, prin care se hotărăşte necesitatea separării efective a activităţilor de producţie sau de furnizare, de activităţile de transport şi de sistem a energiei electrice.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, datorită legăturilor dintre sectoarele energiei electrice şi gazelor naturale, dispoziţiile cu privire la separare trebuie să se aplice în ambele sectoare.

Ministerul Economiei deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.

Sursa: Ministerul Finanţelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here