Un proiect legislativ pus în dezbatere publică la Camera Deputaților prevede ca toți aleșii din Consiliile Locale să facă, în primele cinci luni de la preluarea mandatelor, cursuri de pregătire în administrație. Inițiatorii își motivează modificarea legii prin numeroasele greșeli constatate în ultimii ani de Curtea de Conturi sau de către instanțe, încălcări ale legii neintenționate însă, ci făcute din necunoașterea legii.

Cele mai multe dintre aceste erori au fost, conform parlamentarilor, legate de proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, în cazurile de concesionări și închirieri de bunuri.

“Modul de administrare a patrimoniului public și privat al statului și al unităților administrative-teritoriale, precum și execuția bugetului de venituri și cheltuieli au avut de suferit în urma abaterilor de la legalitate ce au avut loc, în opinia noastră, din cauza slabei pregătiri a aleșilor locali, aflați la primul mandat, în domeniul administrației publice locale”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali

Art. 41, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Aleșii locali au obligația de a participa la un curs de pregătire în domeniul administrației publice locale, în primele cinci ani de la preluarea primului mandat.”

Cursurile vor fi organizate de instituțiile abilitate de lege.

Art. 41 se completează cu alineatul (5) care va avea următorul cuprins:

„(5) Încălcarea prevederilor alin. (2) atrage după sine retragerea indemnizației de ședință până la data înscrierii alesului local la cursul de pregătire în domeniul administrației publice locale.”

Inițiativa legislativă așteaptă, în următoarele două săptămâni, avizul Consiliului Legislativ și punctul de vedere al Guvernului, apoi va intra în dezbatere publică în Camera Deputaților, care este prima cameră sesizată. După alegerile locale din iunie 2016, în Consiliile Locale din toată țara au fost aleși peste 40.000 de consilieri locali.

Ai nevoie de Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali? Poţi publica actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here