Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, legislația din domeniul ordinii și liniștii publice se va modifica. Astfel, toți cei care organizează petreceri zgomotoase pot fi sancționați, indiferent că ele au loc în mediul urban sau în mediul rural. În plus, amenzile pentru tulburarea liniștii publice se vor dubla.

 

Proiectul de lege vizează ajustarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor care încalcă normele conviețuirii sociale, ordinii și liniștii publice, pentru a fi conforme cu Decizia CCR 368/2022.

Conform deciziei CCR, se renunță la specificarea „în mediu urban” în ceea ce privește amenzile aplicabile pentru petrecerile zgomotoase.

Așadar, legea elimină cerința ca o amendă să fie aplicată în funcție de locul în care are loc petrecerea zgomotoasă, astfel că nu mai există restricția ca petrecerea să se desfășoare în mediul urban.

De asemenea, proiectul de lege propune dublarea cuantumului tuturor amenzilor stabilite conform Legii 61/1991, pentru sancționarea faptelor care încalcă normele de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică.

Astfel, amenzile aplicabile pentru organizarea de petreceri zgomotoase vor crește la suma de 6.000 de lei (față de intervalul actual de 2.000 – 3.000 de lei). Totodată, pentru organizarea, permisiunea sau participarea la jocuri de noroc (cu excepția celor autorizate conform legii) care pot afecta moralitatea, amenzile aplicabile vor putea atinge suma de 3.000 de lei.

În plus, în cazul repetării unei fapte într-un interval de 72 de ore, pe lângă amenzi mai mari, cei care încalcă legea se pot confrunta și cu prestarea de activități în folosul comunității.

Vezi aici Legea 61/1991 privind reforma în domeniul sănătății

Vezi aici Decizia CCR 368/2022

Vezi aici alte articole despre ordine si liniste publica

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here