Actul normativ analizat astăzi, Legea nr. 66/2016, aduce o modificare foarte importantă modului în care se acordă indemnizația pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Măsura prevăzută în acest act normativ este considerată de noi una foarte bine venită, ce stimulează creșterea natalității în cadrul familiilor din categoria celor din clasa mijlocie.
După intrarea în vigoare a prezentei legi, valoarea indemnizației acordată părintelui ce intră în concediu de creștere a copilului este în procent de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, fără a fi plafonată superior.
Anterior, indemnizația a fost plafonată la suma maximă de 1.200 lei pentru părinții ce au ales să rămână 2 ani în concediu pentru creșterea copiilor și la suma maximă de 3.400 lei pentru părinții ce au decis să rămână doar un an în concediu pentru creșterea copilului.
Veniturile luate în calcul pentru determinarea bazei de calcul mai sus amintite sunt următoarele:
- venituri din salarii și asimilate salariilor;
- venituri din activități independente
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.
Observăm că toate aceste venituri sunt supuse impozitului pe venit, contribuției la asigurări sociale de sănătate și contribuției la asigurări sociale – pensii sau, după caz, și pentru alte contribuții în condițiile legii.
În cazul în care sunt nașteri din care rezultă gemeni, tripleți sau multipleți, nivelul indemnizației se majorează cu 85% din salariul minim brut garantat în plată, pentru fiecare copil, începând cu cel de-al doilea copil născut dintr-o astfel de sarcină.
FOARTE IMPORTANT! Măsuri similare de majorare a cuantumului indemnizației se aplică și pentru indemnizațiile plătite în momentul actual la persoanele ce se află deja în concediu pentru creșterea copilului. Desigur, se au în vedere veniturile realizate anterior nașterii copilului ce au fost luate în considerare la stabilirea actualei indemnizații.
Persoanele ce se întorc în activitate înainte de terminarea perioadei de concediu de 2 ani beneficiază de un stimulent de inserție. Sperăm să se clarifice mai exact prin normele de aplicare baza de calcul a acestui stimulent de inserție întrucât interpretarea la prima lectură este contradictorie. Respectiv, acest stimulent de inserție poate să fie 50% din cuantumul indemnizației ce s-ar cuveni în funcție de veniturile din perioada anterioară sau 50% din indemnizația calculată la salariul minim pe economie.
Dacă în perioada concediului pentru creșterea copilului intervine o altă naștere, pentru acest din urmă nou născut se va acorda o indemnizație de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Perioada pentru care părintele beneficiază de indemnizație de creștere a copilului este considerată vechime în muncă și în specialitate pentru acordarea drepturilor privind pensia și șomajul.
Această lege se aplică de la 1 iulie 2016. Normele de aplicare trebuie publicate în termen de 60 zile de la publicarea în Monitorul Oficial se modifică în mod corespunzător.
DE REȚINUT!
- Angajatorul are obligația să acorde concediul de creștere a copilului iar durata acestuia se stabilește de comun acord cu angajatul. O situație normală de altfel pentru ca și angajatorul să poată determina perioada contractuală pe termen scurt a salariatului ce va suplini persoana în cauză.
- Apar câteva modificări punctuale și procedurilor de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului de către persoanele cu dizabilități ce beneficiază și de alte drepturi specifice.
Urăm tuturor părinților și viitorilor părinți multă sănătate, realizări și copii frumoși, sănătoși, inteligenți și harnici!
Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!