Conform unui proiect legislativ iniţiat la Senat, dar semnat de 77 de parlamentari, toate televiziunile ar putea să fie obligate să acorde zilnic un spaţiu destinat cunoaşterii ştiinţifice şi alfabetizării românilor în plan ştiinţific.

Deputaţii şi senatorii precizează că proiectul legislativ pentru completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002 (republicată în 11 iulie 2014) nu este o ingerinţă în politica editorială a televiziunilor, ci o îndatorire pe care posturile o au faţă de cetăţeni, de a-i informa complet şi corect.

Includerea unui minut de informaţie ştiinţifică şi tehnologică la posturile generaliste şi de ştiri cu acoperire naţională va servi interesului public, va aduce categorii suplimentare de telespectatori şi va putea contribui, în timp, substanţial, la creşterea nivelului de alfabetizare ştiinţifică a cetăţenilor români”, se argumentează în expunerea de motive.

Un alt motiv pentru includerea “minutului de ştiinţă la TV” este că românii sunt primii la superstiţii şi printre ultimii din lume la cunoaşterea ştiinţifică:

” – 42% dintre români afirmă că Soarele se învârte în jurul Pământului

– 22% dintre români consideră horoscopul şi astrologia ca fiind ceva foarte ştiinţific

– România este pe primul loc în Europa în privinţa persoanelor care consideră că unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiţi oameni

– 50% dintre români declară că este important să se ţină cont în viaţă de superstiţii precum “culoarea roşie ne fereşte de deochi”.

Senatorii şi deputaţii consideră că o componentă esenţială a alfabetizării ştiinţifice presupune capacitatea de a diferenţia ştiinţa de pseudo-ştiinţă, ori sistemul educaţional nu este de ajuns, astfel că televiziunile, care au un rol important în promovarea principiilor, trebuie să ajute, prin dezbateri, la cunoaşterea de către oameni a cât mai multor descoperiri ştiinţifice.

Art. 2 Art. 10, alin (3) se completează cu litera m), după cum urmează:

“m) transmiterea cu acurateţe a informaţiilor privind ştiinţa şi tehnologia. Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire naţională vor include zilnic, în principala emisiune de ştiri, informaţii ştiinţifice şi tehnologice pe durata a cel puţin un minut, cu excepţia zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de ştiri. Sunt exceptaţi de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de ştiri.“

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în acest moment fiind în lucru la comisiile pemanente ale Senatului, care este camera decizională.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here