Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 7 octombrie, Legea nr. 170/2019 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic, prin care primarii și directorii unităților de învățământ din toată țara sunt obligați să facă expertize tehnice pentru încadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic.

Perioada în care trebuie să se desfășoare aceste expertize este 1 ianuarie 2021 – 1 iunie 2024.

Scopul adoptării acestei legi este de a identifica starea imobilelor în care se desfășoară cursuri și activități didactice, astfel încât ulterior, să se poată lua măsuri de intervenție conform unor planuri bine stabilite.

Legea va fi valabilă pentru clădirile construite înainte de 1978, iar dacă unele dintre acestea au deja o expertiză tehnică finalizată sau în lucru, aceasta trebuie refăcută dacă e mai veche de 1 ianuarie 2010.

Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente se modifică şi se completează după cum urmează:

La articolul 2, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (21) şi (22), cu următorul cuprins:

(21) Până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenţei unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024.

(22) Sursa de finanțare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei Naţionale, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale.

Pentru neîndeplinirea noilor prevederi, constatările vor fi făcute Instituția Prefectului, iar amenzile aplicate vor fi cuprinse între 1.000 lei și 10.000 lei.

Conform datelor oficiale de la Ministerul Educației, în țara noastră sunt 12.500 de unități pentru învățământul ante-școlar și școlar, 5.000 de unități primare și gimnaziale, 1.650 de licee, 1.400 de școli profesionale și postliceale și aproximativ 100 de universități.

Ai nevoie de Legea nr. 170/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here