Un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat prevede ca fiecare punct de frontieră să dețină posturi de inspecție sanitar-veterinară, prin care să se controleze fiecare lot de produse de origine animală intrat în țară. Dacă va fi adoptată, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor va impune ca toate mărfurile alimentare să fie testate, în mod obligatoriu, înainte de a intra pe piața românească.

Argumentele inițiatorilor sunt legate de unele scandaluri privind importuri neconforme, menționate chiar de ministrul Agriculturiii, care a declarat, la sfârșitul lunii martie, într-un interviu pentru Ziarul Financiar că „România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate“.

Fiecare dintre noi, ca oameni, în calitate de cetățeni ai acestei țări, ne dorim ca pe teritoriul aceste țări să intre doar produse alimentare conforme cu standardele de calitate și siguranță sanitar-alimentară. Gandiți-vă ce ar însemna ca un lot de brânză, mezeluri, sau alt produs alimentar destinat consumului larg și neconform cu aceste standarde să intre în țară și să ajungă la un spital, la un cămin de copii sau de bătrâni, în bufetele din școli și licee sau în supermagazine”, mai susține inițiatorul legii, care spune că a fost printre parlamentarii care au inițiat alte două proiecte asemănătoare, respectiv “Alimentația sănătoasă în școli” și Legea 51% produse românești în supermarketuri.

Art. 30 se completează cu un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:

„(2) Importul produselor și subproduselor de origine animală destinate consumului uman se efectuează numai prin posturile de inspecția la frontieră organizate în punctele de trecere a frontierei României.”

Art. 11, litera g) se modifică astfel:

„g) recoltează probe destinate examenelor de laborator, pentru elucidarea unor factori de risc privind sănătatea animalelor, sănătatea publică, protecția animalelor, protecția mediului și siguranța alimentelor; în cazul produselor alimentare din import care pot fi supuse comercializării, recoltarea probelor destinate examenelor de laborator este obligatorie pentru fiecare lot și se efectuează prin posturile de inspecție la frontieră organizate în punctele de trecere a frontierei României.”

Proiectul legislativ se află în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. El nu conține însă și estimările privind efortul bugetar pe care l-ar implica asemenea măsuri, de înființare a unor mini-laboratoare la punctele de frontieră. Doar în primul trimestru al acestu an, conform asociațiilor de producători, s-au adus de peste graniță alimente în valoare de peste 1 miliard de euro.

Ai nevoie de Ordonanţa nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here