25 Februarie, 2018

Toate drepturile la pensie vor putea fi transferate la mutarea în alt stat al Uniunii Europene

Persoanele care se mută în alt stat membru al Uniunii Europene îşi vor putea transfera toate drepturile la pensie, anunţă Parlamentul European (PE).

Măsura face parte dintr-o propunere legislativă adoptată în 15 aprilie de PE.

Potrivit sursei citate, în legislaţia actuală a Uniunii Europene este prevăzut că lucrătorii îşi păstrează drepturile statutorii la pensie atunci când se mută într-un alt stat. Dar, cu toate astea, nu există prevederi similare privind schemele suplimentare de pensii (finanţate sau co-finanţate de angajatori). Din acest motiv, există riscul pierderii acestor drepturi suplimentare dacă perioada respectivă de muncă nu este considerată suficient de lungă de către statele UE în care se mută persoanele.

Noile prevederi impun ca perioada de apartenenţă activă la o schemă de pensii — necesară pentru ca o persoană să-şi poată păstra drepturile la pensie suplimentară la mutarea în alt stat UE – să fie de cel mult trei ani.

Deputaţii au inclus o clauză care prevede că lucrătorii transfrontalieri trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de protecţie conform noii directive, pe care statele membre trebuie să o pună în aplicare în răstimp de patru ani”, este precizat în comunicatul de presă al PE-ului.

Propunerea legislativă urmează să fie aprobată formal de Consiliul de Miniştri.

Sursa: PE | Foto: FreeImages.com

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu